Kategoria(t): Ajatuksia

Ennakkoluulot ja niiden poistaminen

Kaikki tietävät että erilaisia ennakkoluuloja on äärimmäisen hankala muuttaa. Jos ihminen on saanut päähänsä jotain, joko oppimalla tai jostain asiasta mielipiteensä muodostamalla, ei pää hevillä käänny.

Terveydenhuollon asiakkaista löytyy aivan liian paljon ihmisiä jotka kohtaavat erilaisia ennakkoluuloja lähes päivittäin. Lääketieteeseen liittyvät ennakkoluulot istuvat syvässä, jopa terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa. Voi syyttää joko vanhentunutta tietoa, kehnoa aiheeseen perehdyttämistä tai sitten ihan vain ja ainoastaan ihmisen typeryyttä.

Itse törmään pitkäaikaisesti sairaana jonkinlaisiin ennakkoluuloihin joka kerta kun joudun asioimaan terveydenhuollon jollain toimialalla. Pääosin kohtaamani ennakkoluulot liittyvät lääkitykseeni, joka toisaalta on kyllä aika kova. Joukossa olevat mielialalääkkeet ovat niistä ne pahimmat. Ja tietysti opiaatit. Vielä tänäkin päivänä on sellaisia lääkäreitä ja hoitajia jotka eivät tiedä esimerkiksi sitä että masennuslääkettä saatetaan käyttää johonkin muuhunkin tarkoitukseen. Eivätkä varsinkaan tiedä että potilas saattaa tarvita samaa lääkeainetta masennuksen lisäksi vaikkapa nyt kivunhoitoon.

Yhtenä esimerkkinä tulehtunut, täynnä mätää oleva sormi, johon hoitaja toteaa ”kun sinulla on tuota masennusta niin onkohan tuo sormi oikeasti kovinkaan kipeä”. Ja tämä oli esimerkkinä vielä lievästä päästä.

En usko että elinikäni aikana pääsen irti ennakkoluuloista. Aina löytyy joku joka menee kymmenen metrin päähän minusta kun suihkutan Sativexia suuhuni. Aina löytyy joku joka kyseenalaistaa jalkojeni heikkouden ja sanoo että voisin paremmin jos en söisi sitä taikka tätä lääkettä. Aina löytyy joku joka osaa vähätellä ja polkea entistä syvemmälle siihen kuoppaan jota sairaudeksi kutsutaan.

Vaaditaan kunnon kouluttautumista. Vaaditaan erikoisaloihin perehdyttämistä. Tarvitaan kokemusasiantuntijoita kertomaan miten asiat oikeasti ovat. Tarvitaan kokonaan uusi sukupolvi lääkäreitä ja sairaanhoitajia jotka itse ovat kasvaneet ympäristössä jossa joku läheinen saa niin sanotusti paskaa niskaansa ihan vain siksi että on sairas.

Tätä odotellessa.

Tekijä:

https://mastodon.social/@artomelaranta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.