Kategoria(t): Ajatuksia, Politiikka

Populismi on helppoa politiikkaa

Ja ihan liian helppoa uutisointia. Klikkejä kun pitää saada enemmän kuin paperisia lehtiä myytyä. Ja uppoaa kansaan kuin kuuma veitsi voihin, valitettavasti.

Moni lukee pelkkiä raflaavia otsikoita, joku ehkä koko jutun ja kaikki jakavat linkkejä pitkin sosiaalisen median eri kanavia vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä tai medialukutaitoa. Ja vahinko on silloin jo sattunut. Harvalla kiinnostaa korjaava uutisointi saati syvemmälle menevä journalismi. Viimeisimpänä esimerkkinä Hyvinvointialueiden erilaisten johtaja- ja päällikkö nimikkeistä uutisointi.

Poliitikolle populismi on parasta lääkettä aina vaivaavalle vallanhimolle. Ei faktoilla ole niin väliä, kunhan sanomansa saa sanottua sellaisessa muodossa että aina jää tulkinnan varaa ja aina jää mahdollisuus väittää että ”enhän minä niin sanonut”.

Populismilla on helppo lisätä kannatusta. On helppo maalata uhkakuvia ja helppo esittää itsensä tai puolueensa uhkakuvien ratkaisijana. Ja aina löytyy äänestävästä kansanosasta väkeä joka tuohon kaikkeen uskoo.

Eli niitä otsikoita lukevia ja sosiaalisessa mediassa niistä pauhaavia. Itse jaksan vielä toistaiseksi uskoa demokratian voittoon ja siihen että populistin uhri joskus mielensä muuttaa.

Roskalehtien suhteen olen toivoni menettänyt.

Tekijä:

https://mastodon.social/@artomelaranta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.