Kategoria(t): Ajatuksia

Hyvä, paha netti

Olen viime kuukausina miettinyt, joskus enemmän ja joskus vieläkin lisää internetin haittoja. Ja välilllä toki hyötyjäkin. Mitä tietotekniikkaan tulee, olen täysin itseoppinut. Onnistumisten ja epäonnistumisten kautta, kokeilemalla ja joskus ehkä ohjeita lukemalla. Termit eivät kaikki välttämättä ole hallussa ja välillä, vähän syvemmälle mentäessä sormi menee suuhun.

Mutta se internet, www, se kaikki mikä käsiemme ulottuvilla on, mahdollisesti pakattuna yhteen, taskuun menevään laitteeseen mitä yhä harvemmin puhelimena käytetään. Sinne mahtuu paljon hyvää. Tietoa jos osaa sitä etsiä. Apua jos sitäkin osaa etsiä. Kasapäin erilaisia äppejä helpottamaan jokapäiväistä elämää. Kaikkea ja joka lähtöön.

Tietotekniikka parhaimmillaan auttaa minua muistamaan asioita. Ottamaan lääkkeet sairauteeni ajoissa. Lämmittämään auton lähtövalmiiksi pakkasen keskellä. Ja se kaikki katsottava ja kuunneltava viihde mitä maailmasta löytyy, sen määrä on loputon enkä esimerkiksi luopuisi musiikin suoratoistopalvelusta ilman tappelua.

Ḿutta jos on jotain hyvää on sille aina vastapainona paha.

Ja näin on tietotekniikassakin. Enkä tarkoita vähän höperöä robotti-imuria vaan ihmisiä sitä tekniikkaa käyttämässä. Erilaiset sosiaalisen median alustat ovat minulle tuttuja, ainakin suosituimmat ja sellaisiksi tulevaisuudessa tulevat. Ja jokaisessa on aina ollut ja tulee aina olemaan ongelmana ihminen. Ihmisen mahdollisuus esittää pahimmillaan lain vastaisia mielipiteitä. Ihmisen mahdollisuus, nätisti sanottuna herjata ja alentaa kanssaihmistä. Ihmisen mahdollisuus levittää vihaa ja väärää tietoa. Ihmisen mahdollisuus kehoittaa samalla tavalla ajattelevia väkivaltaan muita kohtaan.

Omalla nimellä ja naamalla ja raukkamaisimmat ilman.

Se paha ja joissain ihmisissä asuva pahuus ei lopu koskaan. Mutta voimme koittaa aina parhaamme mukaan olla sitä ja sen vaikutusta elämäämme pienentämässä. Ja voimme opettaa lapsiamme siihen miten ihmisen pahuuteen tulisi suhtautua. Voimme opettaa ottamaan sen tarpeen tullen vakavasti ja opettaa toimimaan sen mukaan.

Se miten isot tietotekniikkayritykset toimivat. Valvovat käyttäytymistämme ja keräävät meistä tietoja on sitten ihan eri tekstin aihe. Sen kuitenkin sanon että olen yhä enenevässä määrin riippumaton näiden suurten otteesta.

Tekijä:

https://mastodon.social/@artomelaranta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.