Kategoria(t): Ajatuksia

Lapin Kansa 30.1.2024

LAPISSA ON VAARALLISTA SAIRASTAA

Lapin Hyvinvointialueella ei jonkin jumalan vuonna 2024 kannata olla pitkäaikaisesti sairas. Sairastan itse neurologista sairautta jonka oireisiin kuuluu mm. lihasten hallitsemattomat liikkeet ja sitä myötä suunnattomat kivut. Sairas olen ollut kohta kolmekymmentä vuotta.

Kun Lapin Keskussairaala menetti huonon johtamisen vuoksi viime syksyn aikana lähestulkoon kaikki neurologit, en ole ollut kontaktissa minkään erikoisalan lääkäriin lähes neljään kuukauteen. Terveysasemaltakaan en apua ole saanut, vaikka sinnekin suuntaan olen huudellut.

Keskussairaalan Kipupoliklinikan ylilääkäri ilmoitti viime vuoden loppupuolella että ei ota minua potilaakseen koska pitkäaikaisen kivun hoito kuuluu hänen mukaansa perusterveydenhuollon piiriin. Silti esimerkiksi LapHan internet- sivuilla kerrotaan selkeästi ja suoraan että ”kipupoliklinikka vastaa pitkään jatkuneesta kivusta kärsivien potilaiden hoidon suunnittelusta, toteutuksesta ja hoidon vaikutusten arvioinnista.”
Kipupoliklinikan ylilääkäri viestitti kylmästi, ettei asiasta keskustele tämän enempää.

Joudun käyttämään erilaisia lääkkeitä, jopa vahvoja opiaatteja tullakseni toimeen edes jollain tavalla. Opiaatit eivät ole koskaan antaneet minulle minkäänlaista euforian tunnetta vaan antaa muiden lääkkeiden ohella edes pienen mahdollisuuden ihmisarvoiseen elämään.

Tällä hetkellä en lukuisista pyynnöistä huolimatta saa sairauteeni minkäänlaista hoitoa. Toisin sanoen en tiedä kuka uusisi reseptini, kuka tutkisi alati pahenevia neurologisia oireitani tai kuka edes istuisi alas ja kuuntelisi miten haluaisin itseäni hoidettavan.

Jos tilanne esimerkiksi Lapin Keskussairaalassa on samankaltainen vaikkapa jollain leikkausosastolla tai pahimmillaan esimerkiksi päivystyksessä, saattaa tämän kaltainen potilaiden kohtelu koitua jollekin kuolemaksi.

Tekijä:

https://mastodon.social/@artomelaranta

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.