Kategoria(t): Ajatuksia, Lapset, Politiikka

Koulu ei ole ensisijainen kasvattaja

Vaan koti.

Opettajat alkavat kuulemma olemaan äärirajoilla. Mitä en kyllä yhtään ihmettele. Raja lasten kasvattajien kesken on hämärtynyt.

Liian moni vanhemmista laittaa opettajien niskaan sellaisia asioita jotka kuuluvat ensisijaisesti oppilaan eli lapsen vanhempien hoidettavaksi.

Tai jopa lapsen itsensä.

Ei ole opettajan tehtävä hoitaa etukäteen esimerkiksi sitä, onko läksyt tehty. Tai edes se, että lapselle pitäisi oppitunnin aikana tai sen päätyttyä useita kertoja tehdä selväksi mitä kotiläksyiksi on tulossa. Ja vielä sen jälkeen laittaa sama asia Wilmaan vanhempien nähtäväksi.

No ehkä vielä ensimmäisen ja kenties toisen luokan aikana. Mutta kyllä sitä vanhemman koululaisen pitäisi osata itse itsellensä tehdä selväksi se mitä koulupäivän jälkeen kotona tulee tehdä.

Käytöstavat ja sosiaaliset taidot opettaa vanhemmat. Tottakai koulu on näiden perustaitojen opettamista tukemassa mutta sitäkään ei voi pelkästään opettajien tehtäväksi jättää. Liian paljon oppitunneista saattaa kulua pelkästään järjestyksen pitämiseen. Ja siitä kärsivät opettajien lisäksi myös lapset.

Luokkakokojen oppilasmääriin en osaa ottaa kantaa. Mielikuvani kuitenkin on että ne ovat hiljalleen kasvaneet liian suuriksi. Ja mitä suurempi joukko opettajalla on kaitsettavanaan sitä hankalammaksi itse asia eli opettaminen menee.

Ja veikkaan että oppimateriaaleista säästäminen ei sekään tilannetta ainakaan helpota. Oppikirjojen puute vaikuttaa opettajan työtä huomattavasti. Tai näin ainakin luulen.

Ja kun nyt olemme kohta kaksi vuotta eläneet sellaista aikaa mitä kukaan ei olisi voinut edes kuvitella, on opettajien paineet taatusti moninkertaistuneet. Teamsit sun muut hybridiopetuksen muodot ovat varmasti olleet osalle koululaisista vaikea paikka. Tekniikan osalta ja henkisestikin.

Uskon että jokainen opettaja tekee kaikkensa että oppilaat oppisivat ja voisivat hyvin. Nyt se ei valitettavasti kaikilta osin toteudu. Jotain pitäisi tehdä.

Mutta mitä, sen saa minua viisaammat ratkaista. Sanon vaan sen, että säästäminen perusopetuksesta ei ole kovin kauas katsova ratkaisu.

Tekijä:

Twitter: @AMelaranta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.